El ClubProgramacióHistòriaAgendaEnllaçosNotíciesLlibre de visitesCrèdits@
SANTI ARISA amb AGNÈS MIRALBELL. Poesia a ritme de swing

Entre moltes altres aportacions, el moviment de la Nova Cançó dels anys seixanta va contribuir poderosament a fer conèixer i difondre l'obra poètica de nombrosos escriptors actuals i del passat, més combatius o més lírics, catalans o d'arreu del món, oblidats, silenciats o de renom. Gràcies als cantautors la poesia esdevingué cançó i avui, moltes d'aquelles creacions, formen part de la crònica personal i social d'un temps i d'un país que ja anem fent, que diria Raimon. Ateses les circumstàncies polítiques del moment, durant la dècada dels seixanta i dels setanta va prevaler sobretot l'anomenada cançó protesta, molt influïda, en l'aspecte musical, per la cançó francesa.

No va ser fins un temps després que, cap a finals dels noranta, Santi Arisa, un músic i cantant amb una trajectòria forjada al llarg del seu pas per les orquestres Club Virginia i Maravella i els grups Fusioon, Pegasus i Tribu, va decidir posar veu en aquells poemes que a ell mateix li hauria agradat escriure o amb els quals se sentia identificat, des d'una actitud vitalista, enèrgica i festiva. D'aleshores ençà ha musicat una cinquantena de poemes, que han estat aplegats en quatre discos, el darrer dels quals, "Tot és en tot", és dedicat íntegrament a l'obra de Miquel Martí i Pol. A més del poeta de Roda de Ter, Arisa canta Carner, Foix, Espriu, Pere Quart, Estellés, però també Montserrat Carol i Salvador Perarnau, a més d'Enric Casasses, Ferran Anell i Jordi Jané. I és que tots els poetes hi són benvinguts, a la taverna poeticomusical de Santi Arisa, que ha renovat els aires de la cançó obrint finestres a totes les músiques sentides i viscudes pel bagenc, des de les balades i el pop, a l'anomenada música progressiva i el rock, passant pel jazz i la música d'arrel tradicional. Només algú com Santi Arisa pot atrevir-se a fer possible el petit miracle de maridar Carner amb l'alegre tristor del blues. Espriu amb el martelleig del heavy i Martí i Pol amb el ritme dels telers del funky.

Jordi Estrada
Del col·lectiu Tocats de Lletra

Santi Arisa va néixer a Manresa el 7 de març del 1947. Amb catorze anys va crear a l'Institut el grup Santi Arisa y su ritmo. Amb quinze comença la carrera de vocalista amb l'Orquesta Club San Remo. Amb setze o disset anys el fitxava l'Orquesta Club Virginia. Després passaria a cantar a l'Orquesta Maravella i més tard amb la Serra's Quartet i amb la Orquesta Barcelona viatjaria per Escandinàvia i l'Orient Mitjà. Les seves peripècies durant aquella època van ser plasmades a la pel·lícula "Orquesta Club Virginia" (1992). Mentrestant s'anava formant musicalment, primer d'una manera gairebé autodidacta i més tard al Conservatori, centrant-se en la bateria. Al tornar de la mili va formar el grup Fusioon. Ell, el Manel Camp, el Martí Brunet i el Jordi Camp, entre el 1973 i el 1975 van gravar tres LP i van convertir Fusioon en uns dels grups pioners del rock progressiu. Paral·lelament treballava com a músic d'estudi i també en directe, acompanyant al grans de la cançó catalana. Des que va començar a tocar s'ha embarcat en múltiples aventures musicals. A principis dels vuitanta engega els grups Pegasus i Lakatans, amb els músics Kitflus, Max Sunyer i Rafael Escoté. Al 1977 va crear el grup Tribu que, amb una formació i una orientació canviant va funcionar fins el 2013. Ha estat el creador de la Sardanova en un intent per revitalitzar la música sardanista i ha fet música per a pel·lícules i sèries de televisió. El seu treball està repartit en una cinquantena de discos. L'últim de tots és "Ara!" (2013), on ofereix la seva visió sobre diversos himnes i cançons populars i tradicionals dels Països Catalans. L'any 1995 va presentar l'espectacle Poetes en Blues, posant música, amb ritmes diferents, a una sèrie de poetes catalans contemporanis. D'aquí sortiria el 1997 el seu primer disc "Taverna de Poetes". Després van venir "Taverna Tropical" (2000), i "Taverna de Poetes III" (2009). El 2010 va presentar el disc "Tot és en tot", una ambiciosa producció sobre poemes de Miquel Martí i Pol. El recital "Taverna de poetes" que podrem veure avui per segona vegada al Club de la Cançó (la primera va ser el 2013 a El Sielu) es basa en aquests quatre discos.

Avui, a la Sala Petita del Kursaal, Santi Arisa estarà acompanyat per Agnès Miralbell, mestra d'Educació Musical que ha consagrat tota la seva vida professional al món de les corals i que amb el seu Cor Coral·lí ha col·laborat amb diversos artistes, des de Joan Manuel Serrat fins a El Canto del Loco, passant per Hilario Camacho, Manzanita o Marina Rossell. La seva veu s'unirà a la del Santi per delectar-nos amb un espectacle ple de sensibilitat amb la que El Club de la Cançó s'unirà a la celebració del Dia Mundial de la Poesia.



<<<<